Stress
Stress & klachten
Weinig energie, spanning in je lichaam, chronische of onverklaarbare klachten. Wat is de relatie tussen stress en het ontstaan van klachten? Welke invloed hebben onverwerkte emoties en stress op jouw klachten? Hoe kun jij deze cirkel doorbreken en weer klachtenvrij en vol energie genieten van je leven?
- Deze knop linkt nog tijdelijk naar eindelijkpijnvrij.nl
Goed worden in stress
Het domein stress deel ik in twee categorieën in: ‘Beter worden in stress’ en ‘De invloed van overtuigingen en onverwerkte emoties op lichamelijke klachten.’
Als eerste stress is belangrijk! Het zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Zonder stress geen actie. Wanneer je stress ervaart produceert jouw lichaam cortisol en dan kom je in de actiemodus. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling stijgt, je spierspanning neemt toe en het immuunsysteem past zich aan. Hierdoor staat jouw lichaam klaar om de uitdaging aan te gaan.
Normaal gesproken neutraliseerd de stress-reactie zich weer na de stressvolle situatie. Het cortisol niveau daalt weer en je lichaam gaat weer naar de rust en herstelmodus. Alleen in het geval van chronische stress gebeurt niet. je blijft dan in de ‘aan’ stand.
Een langdurig te hoog cortisol niveau heeft een aantal negatieve gezondheidseffecten. Het langdurig ervaren van stress is dus een voorbode voor het ontwikkelen van klachten.
Maar… Het kan anders!
Je kan goed worden in stress met de bijkomende gezondheidsvoordelen. Door je stressmindset te veranderen leer je anders kijken naar stress. Als je namelijk positief naar stress kan kijken, produceert je lichaam meer van het stofje DHEA. Dit stofje zorgt er onder andere voor dat je beter om kan gaan met stressvolle situaties en DHEA poetst enkele negatieve gezondheidseffecten van cortisol weg.
Onverwerkte emoties en klachten
Wat is nu de invloed van onbewuste, onderdrukte emoties op lichamelijke klachten? Hoe kunnen jouw overtuigingen mee spelen in het onderhouden van jouw klachten? Waarom voel jij je uitgeput en wat is de rol van jouw brein?
Je kan jouw brein zien als een besturingssysteem. Bij je geboorte is deze nog schoon en leeg. Vanaf dat moment wordt er van alles geïnstalleerd op jouw ‘harde schijf’. Door onder andere je opvoeding, leefomgeving en gebeurtenissen. Je ontwikkelt hierdoor bepaalde overtuigingen en aangeleerd gedrag.
In je brein worden deze gebeurtenissen opgeslagen. Daarna worden ze gekoppeld aan emoties en een reactie. De emoties en reacties die je als klein kind aan een gebeurtenis hebt gekoppeld, kunnen in een soortgelijke situatie weer getriggerd worden. Dit vormt een stressreactie, waardoor jouw lichaam in de actiemodus springt.
Het kan zijn dat dat deze actiestand nodig is omdat je je in een levensbedreigende situatie bevind. Vaker is het zo dat de reactie buiten proportie is en niet past bij de situatie.
Aangezien we in een stressvolle maatschappij leven en vaak overtuigingen hebben ontwikkeld die ons nu niet meer helpen komen we in een constante ‘aan’ modus. Hierdoor overbelast je jouw systeem en loopt je emmer steeds voller.
Wanneer je bewust wordt van overtuigingen en emoties die jouw niet meer dienen dan kun je het zelf-herstellend vermogen van jouw lichaam optimaliseren. Wat ervoor zorgt dat jij weer klachtenvrij en vol energie kan genieten van je gezin en het leven.